Zašto namještaj od masivnog drva?

Naslovnica / Zanimljivosti / Zašto namještaj od masivnog drva?

Masivno drvo je materijal koji je povoljan za zdravlje, jer je materijal koji u životnom prostoru povoljno utječe na opće osjećaje (preporučljivo za sve koje pate od bolesti dišnih organa i alergija), jer je razgradivo i povoljno za okoliš, jer zahvaljujući postojanosti i jednostavnoj montaži dobro podnosi selidbe, jer ima gotovo neograničene mogućnosti oblikovanja, jer je prirodan materijal i jer je oduvijek i zauvijek najkvalitetni namještaj koji se može proizvesti na tržištu. Upoznajte se sa svim vrstama drva na našem području;

JASEN

Bjelogorično drvo koje raste diljem Europe, uglavnom kao drvo nizinskih poplavnih šuma. Drvo dosegne visinu i do 30 m. Jasen je inače svjetlo postojano drvo, nešto mekše od hrasta, pogodno za sve prostore koji nisu pod velikim opterećenjem. Drvo jasena koristi se u izradi parketa, seljačkih podova, furnira te za izradu namještaja.

BUKVA

Drvo bukve se u Europi ubraja u najčešće korištenu vrstu drveta. Crvenkasto drvo bukve je vrlo čvrsto te se tako koristi za izradu masivnog drvenog namještaja, naročito za postolja za stolove, stolice i garniture. Može se bajcati u gotovo svim tonovima boja te se tako može prilagoditi željenom stilu stanovanja.

HRAST

Podrijetlom iz Europe (Balkan, Rusija, Ukrajina), najčešće je korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Od hrasta se izrađuju izdržljivi parketi sa vrlo živom strukturom i bojom. Hrastov pod uvijek predstavlja savršen izbor i kao takav je preteča svim drvenim podovima. Hrast – simbol drveta – predstavlja asocijaciju za snagu i sigurnost. S obzirom na visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, hrast je idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Odlikuje se trajnošću i otpornošću na habanje. Iza živahnog dizajna, koji osvaja toplinom boja i sadržajem formi, skrivaju se desetljeća rasta.Hrast je pojam postojanosti i pouzdanosti.

TREŠNJA

Podrijetlom iz Sjeverne Amerike (SAD, Kanada), drvo je specifične tople boje i prirodnih koloritnih varijacija. Sa svojom prelijepom crvenkastom bojom, parket od trešnje daje neograničene mogućnosti kod osmišljavanja interijera. Iako prilično osjetljiva drvna vrsta, zbog svoje elegantne boje i žive strukture uvijek je omiljeno rješenje u kućnom ambijentu.

JAVOR

Javor je do 35 metara visoko šumsko drvo, srednje, zapadne i južne Europe, Kavkaza i sjevernog dijela Male Azije. Javorovo drvo je bijelo i koristi se za izradu glazbenih instrumenata, stilskog namještaja i aviona. ORAH – Drvo oraha je vrlo kvalitetno i koristi se za izradu namještaja, rabilo se za izradu trupa kočija, kotača i drški pištolja. Od sjemenke oraha (jezgre), dobiva se ulje za poliranje drveta, tj. namještaja od drveta. Porijeklo je Europa,a boja je smeđa i srednje smeđa.

BAGREM

Potječe iz istočnih dijelova SAD-a, a područje rasprostranjenosti seže sve do Oklahome. To je jedina vrsta koja se u cijelosti udomaćila i u Europi. Postoji preko 20 vrsta bagrema. Kod nas raste u svijetlim rubnim dijelovima šuma. Karakterizira ga žuto – smeđa boja, jako dobra trajnost te visoka tvrdoća.

MASLINA

Maslina razvija stablo, koje je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Maslina je utoliko egzotična, koliko i autohtoni materijal čije kvalitete kod nas nisu dovoljno prepoznate i komercijalno vrednovane. Maslina je najstarija uzgajana sorta drveta u povijesti. Dobro se lijepi i lakira, no zbog velike tvrdoće teško se mehanički obrađuje, odnosno reže, brusi i pribija čavlima.

ARIŠ

Veliko stablo, koje može narasti 40 metara, uspravna debla promjera više od 1.5 metara. U početku je glatke kore, koja s vremenom zadeblja i ispuca u pločicama, izvana sive a iznutra crveno-smeđe boje. Drvo je teško, crvene srži, intenzivnog mirisa na smolu, upotrebljava se za gradnju onih ele-menata koji iziskuju trajnost.