Staklo umjesto pločica je trend!

Naslovnica / Zanimljivosti / Staklo umjesto pločica je trend!

Najnovi trend dodataka na kuhinjama su stakla umjesto pločica. Estetika, održavanje i cijena su 3 glavna aspekta za korištenje ovog proizvoda u Vašem prostoru kuhinje. Samo staklo je jako širok pojam pa njegova proizvodnja, montaža i stil jako uvjetuju njegovu cijenu, tako da na tržištu vlada jedna velika nepoznanica cijenove razlike u njima. Po pravilima struke stakla na kuhinjama treba vrlo oprezno birati i zbog svih tehničkih detalja mora se paziti, a više o tome možete pročitati u ovom našem članku.

Prva i osnovna stvar u postavi stakla na kuhinjama treba pripaziti na montažu. Bilo staklo kaljeno, laminirano ili pak obično staklo bi se moralo postavljati na specijalne vodilice koje staklu dozvoljavaju da diše i da vibrira što onemugućava da staklo puca zbog velikih promjena temperatura i atmosferlija. Staklo se nebi samostalno smjelo ljepiti silikonom na zid, jer se staklo ukrućuje i njemu se nedozvoljava vibracija i vrlo velika je mogućnost pucanja stakla. 

Tri glavne vrste stakla izdvajamo sa okvirnim cijenama istih.

Float Obično staklo 6 mm bojano

Float Obično staklo je najjeftinija vrsta stakla na kuhinjama i ono nastaje na način da se stavlja obično float staklo što znači da u sebi ima zelenkastu nijansu, te se odstraga boja po izboru da dobijemo nijansu stakla.

Opti Obično staklo 6mm bojano

Opti staklo nema u sebi nijanse te nakon bojanja dobijemo puno čišću i precizniju nijansu boje jer dubina stakla puno manje mjenja samu nijansu. Nakon toga obavezno treba ugraditi zaštitnu foliju koja će štititi od eventualnog pucanja i raspršnjavanja stakla te ozljeđivanja. Zaštitna folija zadržaje staklo i ono može samo ciknuti a ne prsnuti što je jako bitno.

Kaljeno staklo 6mm bojano

Poseban postupak kaljenja je u princiupu jednostavan i preporučava se za sve vrste kuhinja jer je do 5 puta čvršće od običnog bojanog stakla. Jedan od velikih neprijatelja stakla je vrućina, te upravo kaljenjem se dobiva puno veća otpornost na vrućinu od koje staklo najčešže puca. Svi koji misle da kaljeno staklo nemože puknuti nisu u pravu, jer kaljeno staklo je u principu puno otpornije odobičnog, ali isto može puknuti od velike temperature najčešće ploče. Kaljeno staklo se nemože rezati kao obično ono kad se iskali nema više mjenjanja njegovih dimenzija, gdje kod običnog još uvijek se može kratiti i rezati. Za bušenje rupa, npr. za utičnice ili nekakve detalje obavezno se preporuča da je staklo kaljeno.

Obično staklo s fotografijom ljepljenjem naljepnicen

Obično staklo s fotografijom direktnim printom na staklo

Kaljeno staklo s fotografijom direktnim printom na staklo

Sama razlika u staklima sa fotografijom je u tome što postoje dva načina dobivanja takvog stakla. Jedan od načina je tiskanje specijalne naljepnice koja se ljepi na poleđinu stakla te se onda zajedno sa naljepnicom boja. Takva vrsta slike je lošija od stakla gdje se fotografija direktno tiska na staklo, iz razloga što postoji velika mogućnost odljepljivanja naljepnice pri određenim temperaturama, te sama grafika je puno čišća i kvalitetnija od takvog stakla. Iako je direktan print skuplja varijanta toplo prepuračamo tu opciju da kasnije nebi imali određene probleme i da bi imali bolji proizvod. Fotografije koje se stavljaju na staklo preporučamo da koristite visoke rezulucije slika.

Neprozirna fotografija

Kao osnova se koristi neprozirna bijela folija koja onemogućava prolaz svijetlosti (< 7 %)  i čini staklo neprozirnim.

Proces

Fotografija se tiska na specijalnu foliju koja se zatim laminirana na temperaturi od oko 100 C i postaje trajno zarobljena između dva stakla

Dimenzije

Debljine : 4, 6, 8, 10, 12, 15, 19, 25 mm Maksimalna dimenzija: 3000 mm X 1500 mm

Dodatna Obrada

Poliranje / Brušenje / Bušenje rupa / Bojanje / Satiniranje