Lakiranje Mdf-a danas je pjesma

Naslovnica / Zanimljivosti / Lakiranje Mdf-a danas je pjesma

MDF-ploča oplemenjena temeljnom folijom ili grundfolijom svojevrsna je revolucija u procesu lakiranja ovog materijala. Omogućuje postizanje znatnih ušteda u vremenu i materijalu. Završni izgled lakirane površine s temeljnom folijom neusporedivo je bolji od lakirane površine sirove MDF-ploče. Egger MDF-GFE ne zahtijeva prethodnu ni obradu temeljnim lakom ni predbrušenje. Namještaj po mjeri je umjetnost.

Razvojem primjene temeljne folije na MDF-pločama Egger je omogućio znatan napredak u tehnici lakiranja dijelova namještaja. Nije potrebno prethodno nanošenje i brušenje temeljnog laka, potrošnja laka osjetno je smanjena, broj radnih operacija, potrebno vrijeme i radni prostor svedeni su na minimum, a lakirne površine optićki su znatno kvalitetnije. Uz sve to, u konačnici je osjetno manje škarta.

Tehničke pretpostavke:

Kao nosač Egger GFE-folije služi MDF visokokvalitetna ploča vlaknatica srednje gustoće, emisijske klase E1 (EN120) izrađena od tvrdih listaća koje joj daju odlična mehanička svojstva. Pokrovni je sloj folija na celuloznoj bazi, prethodno brušena i impregnirana melaminskom smolom. Otvorenost površine postignuta je pažljivom impregnacijom koja površini papira daje odličnu adheziju prema laku i bez njene prethodne pripreme. MDF-GFE ploče izvrsno drže okov, čak i u površinskom sloju. Odlikuju se velikom savojnom čvrstoćom i modulom elastičnosti i isključivo su namijenjene lakiranju.

Namjena:

MDF-GFE-ploča primjenjuje se za direktno nanošenje pigmentiranih lakova bilo koje vrste na proizvode kao što su: dijelovi namještaja, sustavi elemenata za gradnju interijera, korpusi, fronte, dupli podovi, vratna krila, dovratnici, kulise, podovi pozornica, sajamski štandovi i sl. Pokazala se posebno dobrom pri izradi kupaoničkog namještaja.

Priprema:

Nikakva priprema površine MDF-GFE ploča prije lakiranja nije potrebna, osim standardne obrade rubova. Lak dobro prianja na površinu bez prethodnog brušenja ili dodavanja sredstva za povećavanje adhezije. Eventualno prljavu ili zamašćenu površinu prije lakiranja potrebno je dobro odmastiti ili očistiti. Pri izradi namještaja interijera rubovi i sama površina ploče često se profiliraju, ukrasno ušljebljuju, dube, graviraju i sl. Na tim, dubinski otvorenim mjestima MDF-a, vrlo su problematične prionjivost i razlijevanje laka, što je uvjetovano dizanjem vlakanaca nakon glodanja/brušenja i znatno povećanom nejednolikom adhezijom. Osigurati visoka optička svojstva i konačnu površinu na ovim mjestima nije nimalo jednostavno. Najnovija tehnologija za takve slučajeve nudi rješenja termo-gletanja. Egger MDF-ploče predviđene su i iznimno pogodne za termo-gletanje.

Lakiranje:

Ploča je naročito pogodna za lakiranje PUR-lakovima, akrilatima i vodenim lakovima. Pri uporabi nitro- ili UV-laka preporučuje se posavjetovati se s proizvođačima laka. Nanošenje laka može se izvoditi ručnim ili strojnim špricanjem, nalijevanjem ili valjanjem. Za profilirane detalje treba odabrati tehniku špricanja.

Formati:

Egger MDF-GFE-ploče s temeljnom folijom isporučuju se u standardnim dimenzijama:

  • 4.110 x 2.070 mm
  • 2.800 x 2.070 mm
  • 2.650 x 2.070 mm
  • te u debljinama: 8, 10, 13, 16, 18, 19, 22, 25, 28, 32, 38 mm

Egger je uvođenjem na tržište svog novog proizvoda, MDF-GFE-ploča, unio revoluciju u tehniku lakiranja srednje teških vlaknatica. Ova je novost važna za industrijsko lakiranje, ali posebne prednosti pruža u manjim lakirnicama poluindustrijskog i obrtnièkog tipa, čije su lakirnice slabije opremljene i gdje su manipulativni i sušionički kapaciteti ograničeni. Time su riješeni mnogi problemi manjih radionica, a lakiranje GFE-ploča postaje pjesma. Jednostavno rečeno – tko jednom isproba prednosti rada s Egger MDFGFE- pločom, više se ne od nje ne odvaja.

Postoji više proizvođača lakova za mdf, međutim jedna od najstandardnih karata laka je RAL karta koju možete vidjeti dolje u privitku. Ral karta