Hrvatski proizvođači moraju počet surađivat s dizajnerima

Naslovnica / Zanimljivosti / Hrvatski proizvođači moraju počet surađivat s dizajnerima

Da bi opstali na EU – tržištu hrvatski proizvođači moraju početi surađivati s dizajnerima. Zaključak studije HDC-a je kako kupci, trgovci i specijalizirane tvrtke misle da je domaći namještaj niske kvalitete proizvodnje, visoke proizvodne cijene i lošeg dizajna.

Upravo rad sa projektantima i dizajnerima je uspješan recept za stvaranjem vrhunskog hrvatskog proizvoda.

Uz to rezultat za studije koju je za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva izradio Hrvatski dizajn centar ukazuju da hrvatski trgovci, kupci i arhitekti interijera smatraju da je uvozni namještaj superioran hrvatskom prije svega zbog boljeg dizajna. 

U studiji naručenoj od Hrvatskog dizajn centra (HDC) uočeno je da je ključni problem domaćih proizvođača neatraktivni dizajn. Studijom “Implementacija dizajna u drvnu industriju” istraživano je sadašnje stanje u hrvatskoj drvnoj industriji kao velikom izvoznom potencijalu finalnog proizvoda veće dodane vrijednosti, a koja je do sada uglavnom bila orijentirana na izvoz sirovine. Ključni zaključak studije proizlazi iz jednakog stava hrvatskih kupaca, trgovaca i specijaliziranih tvrtki koje smatraju da sadašnji domaći namještaj obilježava niska kvaliteta proizvodnje, visoka proizvodna cijena i loš dizajn. Prema analizi upravo se dizajn ističe kao glavni konkurentni element prevladavajućega uvoznog finalnog proizvoda, odnosno namještaja.

S druge strane, to je glavni uzrok velikom uvozu jer se u nedostatku domaće proizvodnje određenoga proizvodnog asortimana ili proizvoda razlika najčešće popunjava uvozom gotovog proizvoda sa zapadnog tržišta. U boljem slučaju, u želji revitalizacije domaće proizvodnje nakon odluke što i za koga proizvoditi, a u nedostatku financija i vremena, najčešće se pristupa “kopiranju ideja”. U tom slučaju preuzimaju se gotova idejna rješenja svjetski razvijenih proizvoda u čiji su razvoj već uloženi i novac i vrijeme, a prilagode se samo oblik i konstrukcija proizvoda kako bi odgovarali tehnološkim mogućnostima domaće tvornice.

Ako se nešto drastično ne promijeni, Grbac je pesimističan u budućnost domaće industrije namještaja jer smatra da unatoč hvale vrijednim izuzecima ona većinom zaostaje u oblikovanju, racionalnoj primjeni sirovina, a osobito u tehnološkoj opremljenosti koja ne može jamčiti poboljšanje produktivnosti i kvalitete proizvoda. Općenito, industrija namještaja danas se neminovno suočava s mnogim izazovima na raznim područjima, počevši od oblikovanja idejnih konceptulanih rješenja, preko konstruiranja proizvodnje pa sve do marketinga i prodaje. U Europi ovaj sektor prolazi ponajviše kroz naglašene promjene u distribuciji i prodaji čemu je osim sveprisutne konkurencije s Istoka pridonijelo i jačanje diskontnih lanaca namještaja poput švedske Ikee ili austrijske Kike. Stručnjaci smatraju da klasične tvornice namještaja sigurno odlaze u prošlost, a njihovo mjesto preuzima distribucija produkt-dizajn namještaja, tj. namještaja s inteligentnim i funkcionalnim dizajnom.

Izvor: www.poslovni.hr