5 koraka do Vaše kuhinje

Naslovnica / Zanimljivosti / 5 koraka do Vaše kuhinje

Mala, velika, otvorena, zatvorena, oblika slova U ili L – svaka kuhinja može biti dobro organizirana, a izgledom šarmantna i posebna. Svoju kuhinju iskrojite sami, dakako uz našu malu pomoć jer vi ćete u njoj provoditi sate kuhajući egzotične delicije i još više vremena čisteći nered koji je nastao. Iako svaki kuhar ima svoje navike, postoje određena pravila i mjere kojih se bolje držati, a u odabiru dizajna pustite mašti na volju i ne slušajte nikoga osim sami sebe! Namještaj po mjeri je umjetnost.

Pet koraka do nove kuhinje:

  • 1. Izmjerite kuhinju
  • 2. Odaberite stil
  • 3. Osmislite raspored elemenata
  • 4. Odaberite aparate
  • 5. Unesite malo osobnosti

Prije nego krenete u obilazak trgovina dobro izmjerite prostor u koji ćete smjestiti kuhinju. Nacrtajte oblik prostora i unesite dimenzije – mjere između zidova, širinu i položaj vrata i prozora, položaj instalacija (grijanja, ventilacije, struje, vode) i zabilježite ostale arhitektonske značajke u prostoru. Zatim nacrtajte poglede na svaki od zidova gdje će se vidjeti visina otvora i instalacija. Kopirajte crteže u nekoliko primjera da ih možete dijeliti ponuđačima kuhinja. Sada možete krenuti u najzabavniji dio ove pustolovine, a to je obilazak trgovina kako biste pronašli stil koji vam se najviše sviđa. Kada odaberete stil buduće kuhinje, osmislite raspored elemenata, a u tome vam može pomoći i prodavač kuhinja. No, svakako sami razmislite o onome što vama najviše odgovara i kako biste željeli organizirati prostor. Odaberite aparate – hladnjak, štednjak (pećnicu i ploču za kuhanje), perilicu, sudoper – o njihovim dimenzijama ovisi raspored elemenata.

Kada ste napokon odlučili koju ćete ponudu prihvatiti i kada ste odabrali materijal i boju ormarića, razmislite o detaljima koji će u kuhinju unijeti osobnost. Ono na što morate misliti unaprijed jest rasvjeta koja će dobro osvijetliti prostor, ali i utjecati na željeni ugođaj. Ako kuhinja ima stol za blagovanje ili je povezana s blagovaonicom i dnevnom sobom, razmislite o uvođenju svjetla u gornje ormariće sa staklenim vratima, a možete u prostor smjestiti i malu ukrasnu svjetiljku ili pak ugođajne svijeće. Ne zaboravite osigurati izvod struje za sva rasvjetna tijela! Zgodni, a funkcionalni detalji jesu razni viseći i zidni dodaci za začine, papirnate ručnike, krpe, a osim korisnih stvari možete objesiti i nešto za ukras – male posudice sa suhim ili umjetnim cvjetićima, fotografije svoje obitelji za stolom (dobar poticaj za kuhanje!) Ili umjetničke sličice.

Organizacija kuhinje

U organizaciji kuhinjskog prostora potrebno je predvidjeti mjesto za:

  1. spremanje hrane i posuđa (hladnjak, visoki ormari, donji i gornji elementi)
  2. pripremu hrane (radna ploča)
  3. pranje hrane i posuđa (sudoper s ocjeđivačem i perilica)
  4. kuhanje hrane (ploča za kuhanje, pećnica)

Idealan raspored čini tzv. radni trokut koji nastaje povezivanjem osnovne kuhinjske opreme, i to sljedećim redom: hladnjak – sudoper – štednjak. Između ovih točaka treba osigurati radnu površinu za pripremu hrane. Ponekad takav redoslijed nije moguć iz tehničkih razloga, ili jednostavno estetski nije najbolje rješenje. Naime, hladnjak na pogrešnom mjestu može izgledati preglomazno, a može zakloniti zanimljiv pogled. Isto tako, štednjak (odnosno ploča za kuhanje i pećnica) i napa često su najljepši akcent u kuhinji pa ih smjestite na veći i uočljiviji zid ili na otok te postavite centralno. Perilicu posuđa svakako stavite uz sudoper, i to s njegove desne strane (za ljevake s lijeve). Najbolje je rješenje u kojem ne morate prelaziti kilometre kako biste skuhali jedan ručak, a posebno pripazite na udaljenosti koje prelazite noseći vrući lonac ili mokro posuđe.

Dimenzioniranje kuhinjskih elemenata

Visinu donjih elemenata uskladite sa svojom visinom, a neka bude između 85 i 90 cm. Sudoper bi trebao biti na visini 5-10 cm ispod vaše ruke savinute u laktu, a ploča za kuhanje 20 cm niže. Budući da je kod nas uobičajeno ploču za kuhanje ugraditi u radnu ploču, ona najčešće ostaje na visini donjih elemenata.

Gornji se ormarići postavljaju na minimalnoj visini od 140 cm, a napa na 150-155 cm. Razmak između donjih elemenata kod dvostrane kuhinje iznosi minimalno 100 cm, a prostor potreban za otvaranje ladica i pećnice neka bude 10-20 cm veći.

Idealna visina šanka u kuhinji jest 110 cm, dok stolac mora biti 30-tak cm niži, dakle 80 cm. Ako je šank visine donjih elemenata, običan kuhinjski stolac visine 40-45 cm bit će prenizak, budući da bi njegova visina trebala iznositi 60-ak cm.

Materijali

Najvažniji detalj u stvaranju dojma kuhinje jesu vrata elemenata. Ovisno o stilu kuhinje, odabrat ćemo određeni materijal. Za kuhinju klasičnog i rustikalnog oblika najčešći su materijali masivno drvo i furnir jer zrače toplinom i udobnošću te medijapan koji je pogodan za rezbarenje ukrasnih detalja. Za modernu, high-tech kuhinju koja sjaji u prostoru odaberite lakirane ploče ili folije visokog sjaja. Staklo iskoristite da razbijete monotoniju jednoličnih površina, i to u svim stilovima kuhinje. Prozirno staklo koristite kod klasičnih i rustikalnih, a mutno kod modernih kuhinja. Najjeftiniji je materijal iveral koji je dostupan u različitim teksturama i bojama pa je u kuhinjama vrlo čest materijal. Ne zaboravite provjeriti način čišćenja i održavanja pojedinih materijala!

Najotporniji i najčvršći element u kuhinji svakako je radna površina, stoga je vrlo važno koji ćete materijal odabrati u tu svrhu. Ploča će biti izložena vrućim loncima, napadu oštrih noževa, prolijevanju tekućina, pa čak i teretu vlasnika kada mijenja žarulju u stropnoj svjetiljci … Također je važno da se radna površina lako čisti i održava te da ne zadržava mirise hrane. Ploče od punog drveta najosjetljivije su pa ih je potrebno redovito održavati premazivanjem zaštitnim emulzijama na bazi ulja. Ploče od laminata otporne su na vrućinu, ogrebotine i kemikalije pa su vrlo omiljene u našim kuhinjama, dok su akrilne ploče nešto slabije otpornosti. Ploče od kamena izuzetno su čvrste i otporne ako imaju završni sloj koji je gladak, a nije porozan, ali su također i najskuplje. No, kada je riječ o radnoj površini, nikako ne smijete štedjeti – veće će se ulaganje s vremenom isplatiti!

Izvor: www.moja4zida.hr