VAŠ DOM JE VAŠE NAJVEĆE BLAGO OBOGATITE SVOJE BLAGO ULASKOM U VAŠU I NAŠU STARU ŠKRINJU...

Zašto namještaj od masivnog drva?

Ispis

Masivno drvo je materijal koji je povoljan za zdravlje, jer je materijal koji u životnom prostoru povoljno utječe na opće osjećaje (preporučljivo za sve koje pate od bolesti dišnih organa i alergija), jer je razgradivo i povoljno za okoliš, jer zahvaljujući postojanosti i jednostavnoj montaži dobro podnosi selidbe, jer ima gotovo neograničene mogućnosti oblikovanja, jer je prirodan materijal i jer je oduvijek i zauvijek najkvalitetni namještaj koji se može proizvesti na tržištu. Upoznajte se sa svim vrstama drva na našem području;

 

JASEN - Bjelogorično drvo koje raste diljem Europe, uglavnom kao drvo nizinskih poplavnih šuma. Drvo dosegne visinu i do 30 m. Jasen je inače svjetlo postojano drvo, nešto mekše od hrasta, pogodno za sve prostore koji nisu pod velikim opterećenjem. Drvo jasena koristi se u izradi parketa, seljačkih podova, furnira te za izradu namještaja.

 

BUKVA - Drvo bukve se u Europi ubraja u najčešće korištenu vrstu drveta. Crvenkasto drvo bukve je vrlo čvrsto te se tako koristi za izradu masivnog drvenog namještaja, naročito za postolja za stolove, stolice i garniture. Može se bajcati u gotovo svim tonovima boja te se tako može prilagoditi željenom stilu stanovanja.

 

HRAST - Podrijetlom iz Europe (Balkan, Rusija, Ukrajina), najčešće je korištena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Od hrasta se izrađuju izdržljivi parketi sa vrlo živom strukturom i bojom. Hrastov pod uvijek predstavlja savršen izbor i kao takav je preteča svim drvenim podovima. Hrast - simbol drveta - predstavlja asocijaciju za snagu i sigurnost. S obzirom na visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, hrast je idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Odlikuje se trajnošću i otpornošću na habanje. Iza živahnog dizajna, koji osvaja toplinom boja i sadržajem formi, skrivaju se desetljeća rasta.Hrast je pojam postojanosti i pouzdanosti.

 

TREŠNJA - Podrijetlom iz Sjeverne Amerike (SAD, Kanada), drvo je specifične tople boje i prirodnih koloritnih varijacija. Sa svojom prelijepom crvenkastom bojom, parket od trešnje daje neograničene mogućnosti kod osmišljavanja interijera. Iako prilično osjetljiva drvna vrsta, zbog svoje elegantne boje i žive strukture uvijek je omiljeno rješenje u kućnom ambijentu.

 

JAVOR - Javor je do 35 metara visoko šumsko drvo, srednje, zapadne i južne Europe, Kavkaza i sjevernog dijela Male Azije. Javorovo drvo je bijelo i koristi se za izradu glazbenih instrumenata, stilskog namještaja i aviona.

 

ORAH - Drvo oraha je vrlo kvalitetno i koristi se za izradu namještaja, rabilo se za izradu trupa kočija, kotača i drški pištolja. Od sjemenke oraha (jezgre), dobiva se ulje za poliranje drveta, tj. namještaja od drveta. Porijeklo je Europa,a boja je smeđa i srednje smeđa.

 

BAGREM - Potječe iz istočnih dijelova SAD-a, a područje rasprostranjenosti seže sve do Oklahome. To je jedina vrsta koja se u cijelosti udomaćila i u Europi. Postoji preko 20 vrsta bagrema. Kod nas raste u svijetlim rubnim dijelovima šuma. Karakterizira ga žuto – smeđa boja, jako dobra trajnost te visoka tvrdoća.

 

MASLINA - Maslina razvija stablo, koje je nepravilno, kvrgavo i razgranato. Maslina je utoliko egzotična, koliko i autohtoni materijal čije kvalitete kod nas nisu dovoljno prepoznate i komercijalno vrednovane. Maslina je najstarija uzgajana sorta drveta u povijesti. Dobro se lijepi i lakira, no zbog velike tvrdoće teško se mehanički obrađuje, odnosno reže, brusi i pribija čavlima.

 

ARIŠ - Veliko stablo, koje može narasti 40 metara, uspravna debla promjera više od 1.5 metara. U početku je glatke kore, koja s vremenom zadeblja i ispuca u pločicama, izvana sive a iznutra crveno-smeđe boje. Drvo je teško, crvene srži, intenzivnog mirisa na smolu, upotrebljava se za gradnju onih ele-menata koji iziskuju trajnost.